Wat is padel?

Wat is padel?

Lees verder en kom erachter hoe padel in zijn werk gaat. 

Padel kent een waanzinnige opmars in Nederland. Dit te bedenken dat het in Spanje al jarenlang mateloos populair is. Alleen in Spanje spelen al meer dan 4 miljoen mensen de sport. Het is daar dan ook naast voetbal de grootste sport. En de snelstgroeiende sport ter wereld! Wij leggen je in dit bericht uit hoe het spelletje in zijn werk gaat

Wat is padel?

Padel wordt gezien als een kruising tussen squash en tennis en wordt altijd met 4 personen in een glazen kooi gespeeld (zie foto). Waarbij altijd 2 teams van 2 spelers het tegen elkaar opnemen. De glazen kooi is 20 meter lang en 10 meter breed. Net als bij tennis is het de bedoeling om de bal over het net in het veld van de tegenstanders te krijgen. Echter kan de bal bij padel via de wand nog terugkomen. Hierbij is het wel belangrijk dat de bal maar één keer stuitert. Daarnaast kan de bal ook via de wand buiten de glazen kooi springen. Het spel gaat in dat geval gewoon door. Dit mag!

De punten telling is net als bij tennis als volgt: 15,30,40, game en eventueel deuce en advantage. Maar er zijn ook verschillen tussen tennis en padel. Zo is een opslag bij padel in tegenstelling tot bij tennis namelijk altijd onderhands. Hierbij laat je de bal eerst op de grond stuiteren waarna je hem diagonaal in het serveervak van de tegenstander probeert te krijgen. Zo zijn er ook nog meerdere spelregels bij padel die afwijken van de tennisregels. Hier zal een andere keer op terug worden gekomen.

 

“Doordat de wand bij padel deel uit maakt van het spel, kan de bal terugkomen. Je hebt dus altijd een tweede kans bij padel”

Door het relatief kleine speelveld is de sport ideaal voor jong en oud, man en vrouw. Nieuwe padelspelers zullen dan ook merken dat je de vaardigheden snel onder de knie krijgt. De populatie op de baan loopt dus ook erg uiteen.

 

Waar komt padel vandaan?

De sport is ten eerste tot uitvoering gebracht in Mexico door een rijke zakenman. Enrique Corcuera wilde graag tennis spelen in zijn achtertuin, maar had hier niet genoeg ruimte voor. Hij was geïnspireerd door een Amerikaan die een voorloper van padel al tot uitvoering had gebracht waarbij een tennisbaan omringd werd met houtwerk. Door gebrek aan ruimte besloot de Mexicaan deze tennisbaan met omheining te verkleinen om het zo mogelijk te maken om in zijn eigen tuin te sporten. 

Uiteindelijk heeft een Spaanse vriend van deze Mexicaan de sport naar Spanje gebracht. Langzamerhand begon de sport destijds te groeien wat uiteindelijk heeft geleid tot meer dan 6 miljoen padelspelers wereldwijd. 

Een reactie plaatsen