Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Het padelracket

Ben je een beginnende padelspeler, of op zoek naar een nieuw racket? Je hebt wellicht al gezien dat er genoeg keuze is. In dit bericht lees jij alles wat je moet weten over het padelracket. zodat jij na het lezen weet welk racket jij moet aanschaffen.

Voordat we verder in kunnen gaan op het gewicht en het doel van het racket, moeten we eerst kijken naar de verschillende vormen. Het racketblad van padelrackets zijn er in drie verschillende vormen: een rondvormig, druppelvormig en diamantvormig racket. Ieder type racket heeft zijn eigen voor- en nadelen. Vooral het gewicht speelt een grote rol bij de keuze van het typeracket.

Gewicht

Het gewicht van een padelracket is per racket verschillend. De meeste rackets wegen tussen de 360 en 390 gram. Er zijn ook rackets speciaal voor vrouwen te koop. Deze rackets wegen tussen de 340 en 370 gram. Je moet ongeveer 10 gram extra rekenen voor de accessoires die je aan het racket toevoegt zoals gripjes en een racket protector. Hoe zwaar moet jouw racket zijn? Dit is afhankelijk van je gewicht en spierkracht. Een te zwaar racket is moeilijk te controleren en kan daarnaast ook nog blessures veroorzaken.  Kies je voor een lichter racket dan lever je ‘power’ in.

Rond


Bij een rondracket is het gewicht beter verdeeld over het racket.  Het racket heeft een grote ‘sweetspot’. Dit is voor beginnende spelers erg prettig, omdat je een groter raakgebied hebt op je racket. Als je de bal een keer niet in het centrum van het racket raakt, is dat geen probleem. Padelrackets voor beginners zijn daarom ook vaak rond.  Voor veel spelers zal een rond racket lichter aan voelen dan een diamant- of druppelvormig racket terwijl de rackets hetzelfde gewicht hebben. Dit komt omdat een groot deel van het gewicht dicht bij het handvat zit. Met een rond racket manouvreer je makkelijker over de baan, omdat het racket lichter aanvoelt. Defensieve spelers maken vaak gebruik van een rond racket, omdat je met dit racket meer controle hebt. Het racket zorgt voor een goede controle vanwege de gewichtsverdeling. Het nadeel hiervan is dat je minder snelheid aan de bal meekunt geven.

Diamant

Op het hoofdtoernooi (World Padel Tour) zie  je veel spelers  met een diamantvormig racket spelen. Bij een diamantvormig racket zit het gewicht vooral in het bovenste deel van het racket. Een speler kan daarom meer snelheid aan de bal geven. Het racket heeft een kleinere ‘sweetspot’. Het is dus van belang dat je bal in het midden van het racket kunt raken. Gebeurt dit niet dan zal het racket trillen, moet je arm een klap opvangen en is de kans groot dat de bal niet doet wat jij wil. Een diamantvormig racket is dus moeilijker om mee te spelen. Je kunt dan ook vaststellen dat een diamantvormig racket de juiste keuze zou zijn voor een ervaren speler.

Druppel

Het druppelvormig racket is een hybrid tussen het rond- en diamantvormig racket. Het racket zorgt voor een goede mix tussen controle en snelheid. De sweetspot van dit racket ligt iets hoger in het racket. Bij een druppelvormig racket heb je controle over bal, maar kun je tegelijkertijd ook snelheid meegeven aan de bal.

Materiaal

In de rand van het racket zit of glasvezel of kevlar. Kevlar is 20x keer sterker dan andere staalvezels en wordt ondermeer gebruikt in kogelvrije vesten. Deze materialen in de top van het racket zijn er om het racket te beschermen tegen beschadigingen. Ben je een speler die snel zijn racket kapot slaat tegen het glas of gaas, dan is een racket met Kevlar materiaal een goede keuze.

De technologie voor het ontwikkelen van een padelracket verandert steeds. Dit betekent ook dat de materialen in het racket steeds blijven veranderen. Het is daarom lastig te zeggen welk materiaal in een padelracket zit. In bijna alle rackets zit zacht schuim of EVA rubber. De meeste padelrackets nu op de markt bevatten een combinatie van beide materialen. In de goedkopere rackets wordt vaak gebruikt gemaakt van zacht schuim, omdat dit goedkoper is om te produceren. Dit materiaal is erg geschikt voor beginnende spelers. Het zachte foam zorgt namelijk voor controle over het blad. Dit Foam is ook de perfecte uitkomst voor spelers die snel arm blessures oplopen. Het zachte foam vangt voor een groot gedeelte de vibratie van het racket op waardoor je de impact van de bal niet opvangt met je arm. Een nadeel van dit foam is dat de levensduur van het racket korter is.

De duurdere rackets bevatten meestal EVA rubber. Dit rubber zorgt voor meer controle over de bal. Het is moeilijker om controle over de bal te krijgen. Daarnaast geeft dit type racket zelf weinig vaart aan de bal. Dit racket vraagt dus meer van de kwaliteiten van de speler zelf. Op het hooftoernooi zie je veel professioneel spelers met dit type materiaal spelen.  Een groot voordeel van Eva rubber is de levensduur. Een padelracket dat is gemaakt van Eva rubber gaat aanzienlijk langer mee.

Wil je een complete en uitgebreide uitleg over de verschillende materialen van een padelracket? Bekijk dan eens dit artikel van PadelProd.nl waarin zij duidelijk uitleggen voor welk padelracket jij moet kiezen.

Plaats een reactie

icon3.png

Meer berichten

Blog
admin

Wat is padel?

Padel kent een waanzinnige opmars in Nederland. Dit te bedenken dat het in Spanje al jarenlang mateloos populair is. Alleen in Spanje spelen al meer dan 4 miljoen mensen de sport. Het is daar dan

Lees verder »
Brando Kamp trainer bij Padelschool Meijer in Almelo
Blog
Stan Tiehuis

Service return

Waar speel je service return naar toe? Dat leggen we uit in dit bericht! De service return Het retourneren van de service van je tegenstander is voor veel beginnende spelers erg lastig. Vooral als de bal

Lees verder »
Blog
admin

Posities in het veld

Het speelveld wordt in de volgende 3 verschillende zones opgedeeld: de aanvalszone, de transitiezone en de verdedigingszone. Wij gaan je in dit bericht precies uitleggen wat deze verschillende zones inhouden. En wanneer je in welke

Lees verder »
Blog
Stan Tiehuis

Padel service

De service bij padel is de start van het punt… en dus ontzettend belangrijk!  Als serverende team heb je het voordeel om direct het initiatief te nemen in de rally. Hierbij is het dus belangrijk

Lees verder »